Vikten av fungerande kommunikation mellan myndigheter

Källa: Sydsvenskan.se

Länk till artikeln nedan handlar om finns längst ner. Tyvärr är artikeln låst, varför jag skriver lite bakgrund om det nedan. Min huvudman är, av förklarliga skäl anonym. Det medför att att hon inte heller kan dela artikeln. Men hon vill att den sprids, så att förhoppningsvis ingen annan råkar ut för det hon varit med om.

För en tid sedan var jag förordnad som målsägandebiträde för en kvinna som utsatts för våldtäkt av sin sambo. Vid polisanmälan var hon tydlig med att hon flytt det gemensamma hemmet redan morgonen efter övergreppet. Hon var tydlig med att inga handlingar skulle skickas till bostaden.

Trots hennes varning sände domstolen dokument om förordnande av målsägandebiträde och polisanmälan hem till hennes sambo. Domstolen informerades av mig om händelsen och vad som informerats om redan vid polisförhöret. Det flaggades i systemet om att ytterligare handlingar inte skulle skickas till adressen.


Efter en tid, när den misstänkte hörts, lades förundersökningen ner. Enligt mig och min huvudman är det inte otänkbart att det kan ha påverkat utredningen att den misstänkte förvarnades då han hade tid att förbereda sig och vittnen. Vi vet emellertid inte vad som sagts i förhören. Förundersökningen är nedlagd och förhören med den misstänkte och vittne lämnas inte ut.

Efter nedläggningsbeslutet begärde jag på uppdrag av min huvudman först omprövning och sedan överprövning av nedläggningsbeslutet. Trots turerna med dokument sända till fel adress och påpekanden därom, sändes båda besluten från Åklagarmyndigheten, hem till min huvudmans före detta sambo.

Jag uttalar mig i Sydsvenskan dels om att dessa misstag kan ha påverkat utredningen i negativ riktning. Men även på en generell nivå; det är inte alltid en brottsutsatt kvinna har möjlighet att fly bostaden. För en kvinna som är kvar i bostaden och där handlingar om polisanmälan sänds till adressen där förövaren befinner sig kan medföra livsfara.

Min huvudman har gjort en anmälan till Justitieombudsmannen. Syftet med detta inlägg är att åskådliggöra vad som hänt. För att det inte ska hända någon annan. För att åskådliggöra hur viktigt det är att det inte brister i kommunikationen mellan myndigheter.

Tingsrätten har efter anmälan uppgett att det inte handlar om bristande rutiner utan att det var ett enskilt misstag. Ett misstag som kunde fått förödande konsekvenser.

Artikeln (Premium) finns att läsa i dess helhet här:

https://www.sydsvenskan.se/artikel/mia-anmalde-en-valdtakt-tingsrattens-misstag-skickade-dokumenten-till-mannen

Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *